Less is more

Det låter kanske konstigt men det är faktiskt mycket bättre att inte tvätta dina kläder så ofta – det har nämligen en positiv effekt både på miljön och på dina kläder. Vi har sammanställt några enkla men effektiva tips på hur du tar hand om din garderob under de kommande åren. Vi uppmuntrar dig därför att bemästra dina inre tvätt-begåvningar för att hålla dina kläder fräscha och rena samtidigt som du minskar den totala vatten- och energiförbrukningen. Det är en win-win!

FÖRE TVÄTT

Innan du tvättar dina kläder, försök att behandla fläckar i förväg och vänd ut och in på kläderna för att bevara färgens hållbarhet och kvalitet.

TVÄTT

Du ska enbart tvätta dina kläder när det behövs - lufta ut plaggen om du bara använt dem några gånger. Du kan även spara en hel del energi genom att sänka temperaturen på tvättmaskinen när det är möjligt. Tänk på att följa tvättråden, speciellt vid tvätt av ömtåliga material.

TORKNING

När du torkar dina kläder, försök att använda ett torkställ så mycket som möjligt och använd endast torktumlare när det är absolut nödvändigt. Detta kommer både att spara mycket energi och säkra att dina kläder håller längre. Häng dina skjortor på en galge för att undvika veck samt minska behovet av strykning. Undvik att hänga ull- och stickade plagg på tork eftersom vikten av de blöta kläderna kommer att töja dem och förstöra passformen. Alternativt, hitta en plats där plagget kan ligga torka plant.

SKÖTSEL OCH LAGNING

Försök att alltid laga dina kläder i så stor utsträckning som möjligt. Det är därför en bra idé att behålla alla extra knappar som följer med produkterna så du har dem om du skulle behöva dem. Om du inte kan laga kläderna själv kan du ta hjälp av din lokala skräddare eller kemtvätt.